3 juli 2019

Taichi in de Beweegtuin

Je vindt Paul-Jan Heijnen regelmatig in de Beweegtuin aan de Groene Loper. “Even ’s avonds na het werk of op zaterdag nadat ik boodschappen heb gedaan.” Paul-Jan is fervent Taichi en Qigong beoefenaar en docent. “Daar hoort ook functionele, natuurlijke krachttraining bij en dat kan perfect in zo’n Beweegtuin.”

Beweegtuin-ff8baa72.jpg

BOEL

“Het is belangrijk om te blijven bewegen. Zelf heb ik het acroniem BOEL bedacht. Dat staat voor: Bewegen, Ontspannen, Eten en Lekker leven.” Dit komt allemaal terug in de oude Taichi, aldus de bewegingsinstructeur. “Het zijn niet alleen de mooie bewegingen die mensen wel eens zien in een park. Er zitten ook elementen van zelfverdediging en krachttraining in. Taichi bestaat uit gezondheidsbevorderende bewegingen die helpen bij herstel van ziekte of burnout.” Voor die krachttraining is de Beweegtuin uitermate geschikt, vindt Paul-Jan. “Je moet wel weten hoe je de apparaten op de juiste manier gebruikt. Door goed op je houding te letten voorkom je blessures.”

Buiten sporten

Vanaf een bankje kijken we uit op het park. “Ik vind de Beweegtuin er nog erg mooi uitzien. Bij mij in De Heeg is dat helaas niet het geval. En al dat groen, daar kan menige wijk een voorbeeld aan nemen.” Paul-Jan komt dan ook graag vanuit zijn werk aan de Universiteit in Randwyck richting de Groene Loper. “Ik sport het liefste buiten, op een grasveldje met wat bomen. Je zou hier ook een gezonde sappenbar kunnen beginnen”, fantaseert hij. “Of de bestaande horeca kan een speciale sportkaart maken met salades en biologische energiedrankjes.”

Rookarm park

Wat Paul-Jan opvalt is dat het park met name door bewoners van Scharn en Heer gebruikt wordt. Ondertussen loopt een man langs die een sigaretje opsteekt. “En misschien zouden ze een rookverbod kunnen instellen, met een speciale rokershoek. Roken en sporten gaan natuurlijk niet samen.” Een eindje verderop begint een dame op een van de toestellen van de Beweegtuin te sporten. Heerlijk in de avondzon.